nadji restoran
SvetRestorana.rs

Plava traka ili Blue ribbon - Cordon bleu

04.09.2017

Više naziva za jedno jelo, čiji detaljan opis sastojaka u meniju morate da pročitate. Postoji veoma dosta varijacija, ali jedino je sigurno da ćete u tanjiru dobiti pohovano meso sa sirom.

Originalna cordon bleu šnicla vodi poreklo iz Švajcarske. Počela je da se priprema pedesetih godina i svoje mesto u jednom kuvaru zauzima 1949. godine. Na američkom tlu o cordon bleu šniclama od pilećeg mesa piše The New York Times 1967. godine, a desetak godina ranije nastali su recepti za ovo jelo samo od teletine. Plava traka se i danas služi u američkim restoranima i pronaći ćete je pod imenom blue ribbon.

Osnovni sastojci plave trake su svinjsko meso, trapist sir, a često se dodaju slanina i pečurke. Šnicla se premaže pavlakom, senfom ili tartar sosom, zatim se na nju stavi sir, slanina i pečurke i poklopi se još jednim parčetom mesa. Ovako dobijeni sendvič se valja u brašno, jaja i prezle i prži sa obe strane. Gotovo jelo treba ostaviti nekoliko minuta poklopljeno jer para koja se stvara čini meso sočnim.

Iako je po originalnom receptu glavni sastojak plave trake svinjsko meso, u restoranima širom sveta služe se varijacije pripremljene sa šniclama od piletine ili teletine. Trapist sir se može zameniti drugim vrstama sira, dok se kuvari umesto za slaninu često opredeljuju za šunku ili pršutu. Tako, pod plavom trakom možemo podrazumevati jedino pohovan sendvič od mesa.

Na meniju srpskih restorana može se pronaći jelo plava traka. Međutim, kuvari koji neguju tradicionalnu srpsku kuhinju češće pripremaju Karađorđevu šniclu. Osnovni sastojci za ova dva jela su isti, ali se šnicle svinjetine u Karađorđevoj varijanti premazuju kajmakom i sa sirom i stišnjenom šunkom ili slaninom roluju - “štrudla” umesto “sendviča”.

Karađorđevu šniclu prvi put je napravio Mića Stojanović, kuvar iz okoline Gruže koji je sredinom 20. veka radio u beogradskom restoranu Golf. U nedostatku sastojaka za jelo Kijevski kotlet, naručeno od strane istaknutih ruskih posetilaca 1959. godine, napravio je potpuno novi specijalitet. Rolovano i pohovano meso od svinjetine ukrasio je limunom i paradajzom, tako da je dobilo izgled ordena Karađorđeva zvezda, pa otuda i ovaj naziv.