nadji restoran
SvetRestorana.rs

Mišelinove zvezdice - “Le Guide Michelin”

02.02.2017

Jedna od glavnih osobina savremenog čoveka je kretanje i upoznavanje novog. Pri tom kretanju, ako nemamo lokalnog vodiča i mentora, ostaju nam turistički vodiči, kako opšti tako i specijalizovani gastronomski.

Mišelin vodič je jedan od najpopularnijih u svetu i smatra se da je to najcenjeniji način rangiranja za restorane i kuhinje visokog kvaliteta.

 

Kriterijumi na osnovu kojih se rangiraju restorani 


Zvijezde dobijaju restorani sa najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje, a zvezde samo ocenjuju ono što je servirano ne uzimajući u obzir enterijer, dekoracije, kvalitet usluge i postavljanje stolova. Standardizacija ne postoji kao kriterijum kvaliteta već samo kvalitet na različitim nivoima. Ovim načinom ocene kvaliteta se izbegava standardizacija i mogućnost da se restorani kopiraju ili da liči jedan na drugi.
Mišelinov inspektor ocenjuje restorane tako što u tajnosti dođe u restoran i prati sve što se događa, a sve prema pet osnovnih kriterijuma – kvalitet sastojaka, veština pripreme hrane i kombinacija začina, stepen kreativnosti, postojanost kvaliteta hrane i pristupačnost cena.
Primera radi, samo u Evropi za Mišelinovu zvezdicu prijavi se godišnje oko 10.000 restorana, ali u uži krug uđe manje od sto, dok prestižne zvezdice osvoji samo 70-tak (nekima se uz sve to oduzima ili povećava broj zvezdica).
U Evropi je trenutno 15 restorana sa 3 zvezdice, 83 sa dve i 373 sa jednom zvezdicom.
Sticanje ili gubljenje Mišelin zvezdice može povećati ili smanjiti prodaju u restoranu i do 50%. U slučaju gubljenja zvezdice može doći i do zatvaranja. Rizik koji je uključen u ovakve “restorane” je veliki tako da borba za Mišelin zvezdice u svetu visoke gastronomske mode ne prestaje.

Kako se prijaviti za Mišelin zvezdicu

Prijavu za posetu inspektora i moguće dobijanje Mišelin zvezdice možete uraditi preko službene web stranice Mišelin vodiča http://www.michelinguide.com, slanjem e-maila.
Odgovor o poseti inspektora nećete dobiti, jer inspektori dolaze i posećuju restoran anonimno, bez najave. Ako je hrana stvarno odlična, dolaze i drugi put. Nakon toga se tajno sastaje žiri koji odlučuje dobija li restoran zvezdicu ili ne. U prijavi su veoma bitni i gosti koji šalju svoje nominacije za Mišelin zvezdice.
Evropske zemlje i gradovi obuhvaćeni Mišelin vodičem su: Nemačka (Berlin, Keln, Frankfurt, Hamburg, Minhen, Študgart), Austrija (Beč, Salzburg), Belgija (Brisel, Antverpen), Danska (Kopenhagen), Španija (Madrid, Barselona, Valensija), Finska (Helsinki), Francuska (Pariz, Lion, Strazbur, Tuluz), Velika Britanija (London, Birmingem, Edinburg, Glazgov), Grčka (Atina), Mađarska (Budimpešta), Italija (Rim, Milano, Torino, Firenca), Irska (Dablin), Luksemburg (Luksemburg), Norveška (Oslo), Holandija (Amsterdam, Roterdam, Hag), Poljska (Krakov, Varšava), Portugalija (Lisabon), Češka (Prag), Švedska ( Stokholm, Geteborg), Švajcarska (Bern, Ženeva, Cirih).

Gurmanska biblija

Sve je počelo davne 1899. godine. Te godine Andre Mišelin objavio je prvi broj Mišelinovog vodiča (“Le Guide Michelin”) kako bi vlasnici automobila mogli da znaju gde da natoče gorivo, poprave automobil, ali i u kojim gostionicama se dobro jede i pije. Braća Mišelin su prošla celom zemljom i skupila veliki broj informacija koje su uneli u vodič i time stekli kredibilitet i poverenje. Par godina kasnije ovaj vodič je postao gurmanska biblija, a mesto u njemu ambicija svakog restorana. Danas se “Mišelinov vodič” smatra najznačajnijim i najboljim vodičem restorana i vrhunskih kuvara, a izdaje se u više od 20 zemalja u svetu. “Mišelin” nagrada je retkost. Svakako je privilegija dobiti 1* od strane strogih inspektora, a 3* za izuzetnu kvalitet ima samo 85 restorana u svetu.
Da nema Mišelinovog vodiča, proizvođač guma bi – kažu Francuzi – bio još jedna dosadna firma. Ovako, negujući ceo vek taj “gastronomski dragulj”, porodica Mišelin nije samo promovisala svoju firmu, nego je, po mišljenju mnogih, “Crvenu knjigu” pretvorila u jedan od nezaobilaznih stubova francuske kulture, u francusko nacionalno blago.