nadji restoran
SvetRestorana.rs

Metaksa - vrhunski brandy

10.07.2017

Prepoznata kao nacionalno grčko piće Metaksa „predstavlja duh cele regije, svaka njena kap odražava svoje talente i strast za životom”.

Istorija ovog pića vraća nas 5 000 godina u prošlost, kada su Grci počeli da proizvode vino. Inspirisan drevnom umetnošću vinarstva, veliki proizvođač vina „Spyros Metaxos je u XIX veku otkrio neiskorišćeni potencijal vinograda u Atici i 1888. godine stvorio Metaxu - jedinstveno luksuzno alkoholno piće, koje karakteriše linearna struktura I neobično blag, nenametljiv miris.

Sada jedno od 50 najboljih pića na svetu i jedino koje se pilo u svemiru, proizvodi se od zrelog muskatnog vina, vrhunskih vinskih destilata i biljnih ekstrakata.

Najvažniji sastojak, zbog koga se Metaxa razlikuje od ostalih obojenih alkoholnih pića, jeste muskatno vino. Metaxa majstor mora veoma dobro da poznaje proces pravljenja vina kako bi odabrao slatki i zreli Muskat koji dolazi iz određenih oblasti Grčke – konkretno sa egejskih ostrva Samos i Limnos.

Drugi sastojak je vinski destilat. Majstor uzima destilat druge vrste vina, dakle ono koje nije muskatno. Na kraju se dodaju ekstrakti. Koristimo različite mediteranske biljke, voće i cveće poput latica ruže. Metaxa majstor bira i dozira ove sastojke, a o kojim je sve biljkama reč predstavlja tajnu…

Konačan destilat se zatim ostavlja da odleži u hrastovim buradima, pa se hladi i filtrira, a rezultat svega toga je pitki, aromatični, specifičan ukus, čija svaka kap podseća na ono najlepše iz Grčke.

Danas se Metaxa prodaje u više od 50 zemalja sveta. Njen miris, bogat ukus, specifična aroma i puno mogućnosti za korišćenje, pa više ne predstavlja piće koje je karakteristično za starije.

Za razliku od drugih rakija, Metaxa se može piti nerazređena, ali I uz sladoled, tonik, sok ili čaj. To je izvrstan sastojak u mnogim koktelima. Zimi piće greje u letnjim mesecima - osvežava.