nadji restoran
SvetRestorana.rs

Kako se pije “Cognac”

17.02.2017

Posle priče o Konjaku evo i pet stvari koje verovatno niste znali o načinu ispijanja ovog aromatičnog alkoholnog eliksira.

Pre prvog gutljaja

Konjak je napitak koji se priprema dvostrukom destilacijom belog vina, a u procesu se koriste kisele sorte grožđa poput “ugni blanca”. Posle druge destilacije koja se u žargonu naziva “eau de vie” (voda života), izdvajaju se najbolji delovi destilata.

Ti se destilati pohranjuju u hrastove bačve na višegodišnje dozrevanje, a potom mešaju i flaširaju u jedan aromatičan proizvod. Imajte na umu da konjak ne stari nakon flaširanja, kao što je to slučaj kod viskija, te bi trebao da ima isti ukus sada, kao i za 50 godina.

Bez vode i leda

Ako nemate pristup ekstra jakim konjacima koji podnose razređivanje, bilo bi najbolje da ne naručujete konjak s ledom ili vodom jer ove namirnice uništavaju njegov ukus. Konjak se tradicionalno drži na sobnoj temperaturi, a ispija iz balon-čaše koja omogućuje najbolje “kotrljanje” tečnosti po staklu i oslobađanje aromatičnih elemenata.

Konjak nije anti-stres piće

U konjaku treba uživati umereno. Ne pijte nervozni, umorni i pod stresom. Stručnjaci savetuju lagano ispijanje malih gutljaja, u miru i nakon obroka. Pogotovo ako su u pitanju prestižne marke konjaka (Hors d’age) koje su odležale najmanje šest godina u hrastovoj bačvi, a napravljene su od minimalno 150 različitih destilata starih između 15 i 35 godina.

Kokteli nisu zabranjeni

Nećete napraviti veliku grešku ako se odlučite na koktel s konjakom. Za to su najbolji jeftiniji konjaci sastavljeni od manjeg broja ‘mlađih’ destilata, koji se odlično kombiniuju s limunovim sokom, đumbirom i pomorandžom. Na raspolaganju Vam i je poznati koktel od dva sastojka po imenu Francuska veza, koji kombinuje konjak s amaretom.

Možete s njima i kuvati

Konjak se koristi i u kulinarstvu: najčešće za flambiranje slatkih jela, deglaziranje sokova s dna posude, ali se uklapa i sa eksluzivnim namirnicama poput guščje jetre, tartufa, jastoga i divljači.