nadji restoran
SvetRestorana.rs

Apsint - Zelena Vila

24.07.2017

Apsint je gorki liker koji se proizvodi od anisa, pelina, šećera i još mnogočega, a sadrži i do 72 posto alkohola i još neke supstance. Švajcarcima je aperitiv i nacionalno piće. 

Ovo alkoholno piće zabranjeno u većini zapadnih zemalja (u Švajcarskoj je tek nedavno legalizovan, a imali su zabranu proizvodnje vlastitog nacionalnog pića od početka 20. veka).

Veće količine izazivaju halucinacije, nasilno ponašanje i depresiju. Poznati slikar Vinsent Van Gog je, navodno, sebi odsekao uvo pod uticajem apsinta. Poklonici "zelene vile" bili su i slikari Pablo Pikaso i Tuluz Lotrek (pio je apsint s konjakom-taj mix nazvao "un tremblement de terre" - zemljotres), kao i pisci Ernest Hemingvej i oskar Vajld (kao i mnogi, mnogi drugi). 

Apsint je proslavio Napoleon...naime, Napoleonovi vojnici su morali sa sobom da imaju po bocu apsinta. Kao prvo, ima velik pocenat alkohola, zatim navodna lekovita svojstva toga napitka i na kraju najvažnija stvar...što je legendarno uticalo na vojnike - postoje zapisi očevidaca da nakon što su cugnuli apsint, vojnici nisu osećali strah i takvi, ludi, svojevoljno išli i u najstrašnije bitke, a što je još luđe, vojnici nisu gubili kontrolu nad svojim pokretima niti su postajali slabiji..upravo suprotno 

Apsint kakav mi danas znamo (jer je neka vrsta apsinta postojala i u antici) je “izumeo” 1792. godine francuski doktor Pijer Ordinare koji je pobegao iz Francuske u Švajcarsku zbog revolucije i smestio se u Couvet, malo selo u zapadnoj Švajcarskoj i tamo ga napravio kao lek.

Pelin (artemisia absinthium) - glavna biljka u apsintu sadrži “tujon” koji je psihoaktiv i halucinogen i deluje slično THC-u. U litru pića količina "tujona" - neurotoksina koji je glavni krivac za halucinacije uživatelja apsinta - ne sme prelaziti 10 mg/l (pa ako igde naiđete na apsint sa 3mg/l možete biti sretćni...) 

Apsint se pije na specifičan način. U visoku čašu ulije se malo apsinta, a zatim se na kašičicu u kojoj je šećer lagano doliva ledena voda, koja mora polako da kaplje u čašu s apsintom. Svaka kap pretvara se u blještavobelu pahuljicu u zelenom apsintu. Šećer služi da ublaži gorčinu pelina, a sama metoda pripremanja daje piću dodatnu čar. New Orleans Old Absinthe House bila je poznata po velikoj fontani iz koje je stalno kapala hladna voda u čaše s apsintom... inače, apsint se može mešati i sa crnim ili belim vinom, a neki ga piju čistog. 

Oscar Vajld, jedan od uživalaca ovog neobičnog pića, jednom je napisao: "Prvi stepen opijanja apsintom nije ništa posebno, u drugom Vam se počinju priviđati čudovišne i okrutne stvari, ali ako izdržite, na kraju ćete doći do krajnjeg stepena i tada ćete videti stvari koje želite da vidite - prekrasne, neopisive stvari". 

Posle prve čaše vidite stvari onakvima kakve bi želeli da jesu. Posle druge čaše, vidite stvari onakvima kakve nisu. Na kraju vidite kakve zaista jesu i to je najstrašnija stvar na svetu." 
Oskar Vajld